Història

Cultura, diversitat i cinquanta anys d’història

La història de l’Agrupació Cultural camina de la mà de la dels veïns de la nostra ciutat. Amb mig segle de treball per a la cultura local, tenim més ganes que mai de continuar creixent amb tu.

1971. Els inicis

L’Agrupació Cultural s’inicia l’any 1971 però no és legalitzada fins l’any 1974 amb l’aprovació dels seus estatuts. Aquell any es reuniren en el col·legi públic Antoni Torroja i Miret un seguit de vila-secans que ja des d’uns anys abans es trobaven per unes motivacions comunes.

Acta de fundació de l'entitat
Acta de fundació de l’entitat (1974)

Aquestes motivacions que aplegaren els nostres convilatans, encapçalats per una comissió fundadora, varen ser principalment fomentar la cultura catalana en la població de Vila-seca.

La comissió fundadora d’aquesta entitat fou constituïda pels següents membres: Ramon Farriol Clavé, Joan Garriga Baiget, Antoni Vicens Montserrat, Josep Anton Ràfols Martí, Mossèn Ricard Cabré, Salvador Anton Alberich, Càndida Aranda Valero, Carles Jansà Gran, Miquel Borres Comas, Josep Pujals Carreté i Làzaro Doz Jiménez.

D’aquesta comissió es nomenaren els que posteriorment formarien part de la primera junta directiva de l’entitat, que promouria els estatuts per tal de consolidar legalment l’entitat l’any 1974.

Els membres que formaren la primera junta foren:

  • Ramon Farriol Clavé, president
  • Maria Vidal Casas, sotspresidenta
  • Joan Garriga Baiget, tresorer
  • Pere-Manuel Ferré Pujol, secretari
  • Josep Garcia Saltó, sotssecretari
  • Antoni Vicens, Ricard Cabré, Josep Anton Ràfols, Miquel Borrell, Josep Pujals i Carles Jansà en foren vocals

Aquests membres impulsaren la realització del concurs literari, audició de sardanes, cicles de conferències, foment de l’excursionisme, cursets de sardanes, actuacions musicals…

Les seccions que constituïen la base de l’entitat foren:

Finals del segle XX

Durant tots aquests anys hem vist aparèixer i desaparèixer seccions segons el moment i impuls.

Així doncs, l’Agrupació Sardanista s’uní el 1987 a l’Esbart Dansaire Ramon D’Olzina, que també era secció de l’Agrupació des del 1975. El Grup de Teatre es constituí per interpretar el Rescat de les Cent donzelles, fita no aconseguida, fet que propicià la seva desaparició.

La secció de Promoció Professional Obrera s’encarregà fins al 1976 de realitzar cursos de fontaneria, fotografia, construcció… També es realitzaren les primeres classes de català, organitzades juntament amb Òmnium Cultural, que també tenia un representant a la junta de l’entitat. També sorgí la secció pedagògica, que procurava per l’aprenentatge de la gent, però des de perspectives diferents. Ambdues seccions desaparegueren a conseqüència de l’especialització de les escoles, entre altres causes.

L’any 1976 es creà la Secció Filatèlica, que tenia la finalitat d’organitzar exposicions, així com participar de les exposicions en altres poblacions. Tenien el seu local a la Casa dels obrers, però el 1986 deixaren l’entitat per unir-se a la Societat el Fènix.

El mateix any sorgí la Secció Excursionista, que organitzava sortides al voltant del tema cultural i realitzava visites organitzades per als membres de la secció. Aquesta secció esdevingué la Secció de Muntanya, que actualment també es dedica a realitzar activitat física.

El mateix 1976 també aparegué la Secció de Monografies, actualment, Secció de Lletres. Aquesta secció s’encarregà de la publicació de les Monografies d’història. També organitzaren el concurs literari.

L’any 1978 sorgí el Grup de Recerca Arqueològica, però un temps deixà l’entitat.

El grup Rialles s’uní a l’Agrupació Cultural el 1980 però abandonà aviat l’entitat.

L’Agrupació Cultural va tenir una gran importància en l’aparició del Conservatori Professional de Música de Vila-seca i de la Biblioteca Municipal, que encara és la seva seu.

L’any 1996 sorgiren el Grup Vocal AL Nostre Aire, cor de cambra masculí que interpreta cançons llatines. Ara fa temps que no tenen actuacions però part dels seus membres encara són actius amb l’entitat.

També aparegué el 1998 la Secció d’Internautes, que unia un grup de vila-secans interessats en el món d’Internet. Però la seva trajectòria fou curta i dissolta el 2001.

El 1999 es fundà el grup Sonora Cocuyo, que interpretava música afrocubana. Després de dos anys també es dissolgué.

El segle XXI

Els Amics del Cavall es van integrar a l’Agrupació Cultural l’any 2003. Ha participat en les Fires de Sant Isidre, en la baixada de la Mare de Déu de la Pineda, en les festes del nucli urbà de la Pineda i per la Festa Major de Sant Antoni organitza la desfilada dels Tres Tombs. El primer president va ser en Demetri Sendra. Des del mes de març de 2010, el president és Sergi Guart.

Aires de Gralla i la Cobla Antiga del Comú foren creades l’any 2003 per Ezequiel Molina qui exerceix el càrrec de president de la secció. Actuen en balls, concerts, cercaviles, tocs de matinada i acompanyen la Colla de Gegants. També han actuat en altres pobles i països.

El 2008 s’integrà també la Secció d’Art, que pretén apropar la ciutadania de Vila-seca a diverses disciplines artístiques.

El 2019 entraren a formar part de l’Agrupació Cultural els Portants del Cavall Alat de Vila-seca, figura que sorgeix el mateix any per participar en el seguici tradicional i el Centre d’Estudis Vila-secans Maria Elena Maseres, que s’havia creat un temps abans i es dediquen als estudis d’història contemporània, memòria històrica i història de gènere.

Agrupació Cultural
Conferència sobre la pirateria a la costa vila-secana
Fotografia: David Melero
Presentació del llibre de Mn Ricard Cabré.
Fotografia: David Melero
Conferència de Coral Cuadrada
Foto: David Melero

Les presidències

Des d’aquesta època fins a l’actualitat ha tingut set presidents, que han estat els següents:

Ramon Farriol Clavé. De 1974 a 1976. El primer president de l’entitat. Persona que estimà Vila-seca i fundador de l’Agrupació. Sempre estigué vinculat a la Secció de Lletres.

Josep Anton Ràfols Martí. De 1976 a 1980. Va ser fundador de la Coral Nova Unió, hereva de l’antic Cor La Unió, que va encarregar la direcció artística al músic cambrilenc Àngel Recasens. També amb el seu mandat es van iniciar els contactes amb altres músics que juntament amb Recasens van fundar després el Conservatori Professional de Música de Vila-seca.

Josep Poblet Tous. De 1980 a 1984. Una altra persona molt enamorada de Vila-seca. Va treballar molt per l’Agrupació i amb la seva presidència es va celebrar el 10è Aniversari de l’entitat.

Ramon Setó Vallverdú. De 1985 a 1990. Durant la seva presidència es va inaugurar la Biblioteca, amb la qual l’Agrupació i la seva Secció de Lletres van col·laborar estretament i l’entitat va tenir cabuda a les seves dependències. En aquests anys es van fer exposicions de pintura organitzades per diversos pobles veïns amb la Roda d’Art.

Josep Maria Carreté Nadal. De 1990 a 1991. Molt vinculat a la Secció de Lletres. Persona molt positiva per a l’Agrupació.

Àngel Holgado García. De 1991 a 1999. Persona incansable, treballadora i resolutiva. Vinculat a l’Esbart Ramon d’Olzina.

David Melero Domènech. Des de 1998 a 2010. Persona molt activa i organitzador de molts projectes culturals. Vinculat a l’Esbart Ramon d’Olzina.

Josep Ramon Pujals Cogul. Des de 2010. Persona activa, propera i impulsora de diverses seccions.

Contacta'ns

Vols participar amb nosaltres? Compartir alguna idea? Parlem-ne!