Presentació

Formar part dels portadors del Cavall Alat és un orgull per a qualsevol habitant de Vila-seca.

Una assignatura pendent

A finals dels anys seixanta i al llarg dels setanta del segle passat, es produeix a Catalunya la recuperació de manifestacions festives populars. Danses, balls i figures surten al carrer per fer cercaviles, correfocs, trobades castelleres i seguicis, que en un principi tenen la funció d’acompanyament, però que aviat constituiran un fet festiu particular.

A Vila-seca, mitjançant els Gegants i Capgrossos, les danses i balls de l’Esbart Ramon d’Olzina, el Ball de Diables o els Xiquets de Vila-seca es produeix la recuperació de les tradicions populars, a les quals s’afegirà, ja en aquest segle, els Trabucaires.

Malgrat tot, encara faltava com a mínim un element per fer més completa aquesta recuperació. Un element que hauria de tenir a veure amb el bestiari popular català i que, igual que àligues, lleons o mulasses d’altres llocs, fos l’emblema distintiu de la nostra ciutat i a la vegada servís per fer créixer el Seguici de Vila-seca.

Arriba el Cavall Alat

Després d’un procés creatiu que ha begut de la més profunda tradició de les festes de Vila-seca, el Cós de Sant Antoni, curses de cavalls declarades “Element Festiu Tradicional d’Interès Nacional”, va sorgir el Cavall Alat, com una combinació de figura real, el cavall, i de mitològica, Pegasus, pròpia d’aquest bestiari popular que ha tingut el seu origen en el teatre medieval i les processons del Corpus Christie.

Obra de l’escultor i ferrer vila-secà, Antoni Mas, és una figura de cavall articulada que vol recordar les antigues joguines.

Va ser estrenada l’any 2019 per la Festa Major de Sant Antoni sota el padrinatge de l’Àliga de Tarragona i el Lleó de Reus.

Música i complements

Amb música del compositor Antoni Alburquerque, que va crear dos peces, una solemne, “ball solemne del Cavall Alat de Vila-seca”, i una altra de festiva, el pasdoble “el Cavalat de Vila-seca”. Aquestes peces, i altres de festives, són interpretades normalment per la “Txaranga Band Tocats”, que és l’encarregada fer l’acompanyament. La coreografia és obra del Marià Gil, concebuda com un autèntic ballet eqüestre on el portador condueix l’element amb l’elegància i l’estil dels pura sang. Els vestits dels portadors són creació de Mar Altadill, sobre la idea de crear una roba elegant què es fusioni amb la figura, per fer un únic element, d’aquí els colors platejats que presenta. El color morat dels accessoris és el color típic del Camp de Tarragona.

Un emblema per a la ciutat

Ser portador del Cavall Alat és un orgull per a qualsevol habitant de Vila-seca. Un orgull pel seu significat i la solemnitat que li dóna ser l’emblema de la ciutat, però també és una festa plena d’alegria junt amb tots els elements d’un seguici que cada vegada més té un lloc preeminent en la nostra societat.

Javi Estébanez López
President dels Portants del Cavall Alat

Contactan's

Vols participar amb nosaltres? Compartir alguna idea? Parlem-ne!